About us
Over ons
Gallery
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
2011 ANNUAL REPORT
2010 ANNUAL REPORT
2009 ANNUAL REPORT
2008 ANNUAL REPORT
NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
MONTHLY REPORTS:

October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
February 2008
MaartApril 2008
June 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
October 2008
November 2008
Jan-Feb 2009
Maart-April 2009
May 2009
June 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
October 2009
Novemebr 2009
Dec09, Jan-Feb 2010
Maart-April 2010
May 2010
June - Juli 2010
Augustus - September 2010
October 2010
November - December 2010
January 2011
February 2011
Maart 2011
April 2011
Augustus 2011
SEPTEMBER, OCTOBER, NOVEMBER 2011

Beste lezers,

Het is alweer bijna eind november en hoog tijd voor een update vanuit Zimbabwe.
In eerste instantie ben ik druk geweest met het verkrijgen van mijn werkvergunning. Dat neemt altijd meer tijd in beslag dan je graag zou willen, maar uiteindelijk is het toch gelukt om de toezegging te krijgen en vorige week heb ik de beslissende stempel ontvangen.

In de tussentijd woon ik in bij Charlie Huwat en haar vriendin Veronica. Dat is nog eens gastvrijheid! Een ideale situatie om mijn paperassen te regelen in Harare, want een kamer huren wordt in Harare is een dure aangelegenheid.
Na de papieren geregeld te hebben dus richting Hwange (een retourtje van ongeveer 1500km) om het ALL4AP team te bezoeken en hun situatie in het kamp bekeken. Ondanks sommige ongemakken en vooral het gemis van een permanent voertuig, zijn ze positief gestemd en houden de moed erin.

Om de mogelijkheid te hebben om mensen te trainen heb ik met het Hwange Leeuwenproject overlegd om 1 van de ALL4AP team leden mee te nemen naar Harare om vervolgens de training voor te kunnen bereiden. Andrea, die de andere training ook had meegedaan verklaarde akkoord te zijn en kwam ook naar Harare.

Vervolgens zijn we richting de Eastern Highlands gereden om in Vumba een herhalingscursus te doen. Het was een leuk weerzien en waardevolle tijd. Zeker omdat er net een nieuwe ‘warden’ (park official) was die we meteen konden inwerken. Ook hier waren we te gast bij Charlie van Environment Africa want we mochten het huis waar we in november de training hadden gegeven weer gebruiken. Dit ging goed, ondanks de gebruikelijke afwezigheid van elektriciteit in de Vumba. (We weten niet half hoe het is in het westen om een paar dagen geen stroom te hebben, maar je leert hier snel!). We zijn standaard uitgerust met een lading kaarsen om ‘s avonds iets te kunnen zien en voor de scouts om te kunnen lezen (studeren).

Tot op heden hebben de ‘WEPU’ scouts meer dan 800 strikken en vallen binnengehaald en 23 mensen gearresteerd (in 8 maanden). Dat is een positief gegeven. Hierdoor zagen we meer Semango apen dan een jaar geleden en hoorden we meer blauwe duikers roepen in de avond en nacht (als je het geluid niet kent denk je dat het vol zit met kikkers..) Ter ondersteuning van het team hier hebben Andrea en ik beiden meegedaan aan een prestatieloop die werd gebruikt om bekendheid te geven aan het team. Martin finishte de 10km hand in hand met de nieuwe warden van National Parks!

Aansluitend hebben we op verzoek van het ‘Carbon Green Africa’ project een training verzorgd in het Noorden van Zimbabwe, waar scouts van de ‘Mbire’ Council getraind moesten worden. Het ‘Dande’ gebied dat grenst aan de Zambezi rivier, maar zich uitstrekt naar het zuiden, grenst zowel aan Zambia al aan Mozambique. Het is een enorm gebied waar veel gestroopt wordt. Eind oktober hebben we een drieweekse cursus gegeven. Geen gemakkelijke opgaaf bij temperaturen van over de 43C (jawel, in de schaduw..) en geen luxe als stromend water of een koelkast, laat staan een toilet. Ondanks de extreme hitte werden alle onderdelen volbracht en konden de 25 scouts aan het eind worden gefeliciteerd met het met goed gevolg slagen van de cursus.

Door dorpelingen was een Afrikaans schubdier (Pangolin) gevangen en afgenomen door personeel van de council die het naar ons brachten. Het gebruik is om dit zeldzame schubdier aan de Chief aan te bieden uit eerbetoon aan hem. Echter dit schubdier is een beschermde en bedreigde diersoort en niet toegestaan om te vangen. Door ons is proces verbaal opgemaakt en we hebben het dier in beslag genomen waarmee hoogstwaarschijnlijk is voorkomen dat het in de kookpot is beland. Voor de cursisten was het een unieke gelegenheid om het zeer zeldzaam voorkomende dier van dichtbij te zien. Zelfs voor Andrea die al heel zijn leven in de bush heeft doorgebracht, was dit de eerste keer dat hij een schubdier in levende lijve zag. We hebben het dier daarna weer vrijgelaten.


Groeten, Martin & Andrea
Groetjes, Martin.